Διαμέρισμα Σ

Προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο στην Αλεξανδρούπολη / 2016

Αυτό το έργο αφορά την προσθήκη 4ου ορόφου σε μια ήδη υπάρχουσα τριώροφη πολυκατοικία. Το δίπατο Διαμέρισμα Σ αποτελείται από μια εντελώς νέα κατασκευή στον 4ου ορόφου καθώς και την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του 3ου ορόφου. Τα δύο αυτά κομμάτια της σύνθεσης συνδέονται με μια νέα σκάλα που έχει προστεθεί εσωτερικά. Η πρόσβαση στο διαμέρισμα ενισχύεται περαιτέρω με τον εξωτερικό ιδιωτικό ανελκυστήρα που έχει προστεθεί στη βόρεια πλευρά. Από τον τελευταίο όροφο, υπάρχει απρόσκοπτη θέα 270ο στη θάλασσα και το νησί της Σαμοθράκης. 

 

Παρόλο που η προσθήκη είναι πολύ αφαιρετική, σέβεται και ακολουθεί τις αναλογίες και την μορφή του υπάρχοντος συγκροτήματος. Αυτή η νέα προσθήκη σχεδιάστηκε ως μια αιωρούμενη πλάκα που ίπταται πάνω από την υπάρχουσα πολυώροφη κατασκευή. Κάτω από αυτή την πλάκα τα όρια ανάμεσα στο μέσα και το έξω έχουν οπτικά εξαλειφθεί. Σε έναν κεντρικό ξύλινο κύβο έχουν τοποθετηθεί η κουζίνα, το μπάνιο και οι αποθηκευτικοί χώροι. Τέλος, μια οριζόντια εγκοπή στην πλάκα ολοκληρώνει τη σύνθεση και αφήνει μια ελιά να μεγαλώσει. 

 

Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή με μέγιστο άνοιγμα 12μ., που ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στην υψηλή ανεμοπίεση που δέχεται το κτήριο. Ο υφιστάμενος φέρων οργανισμός σκυροδέματος έχει ενισχυθεί με χαλύβδινα κελύφη. Τα κουφώματα που έχουν επιλεγεί για το σαλόνι με πολύ μικρή διατομή αλουμινίου έχουν ανοιγόμενη γωνία. Στο πάτωμα τοποθετούνται πολύ μεγάλα κεραμικά πλακίδια διαστάσεων 2.44 x 1.22μ. 


εμφάνιση όλων